Miksi fanifiktio on niin suosittua?

Fanifiktiot ja niiden kirjoittaminen on noussut suureen suosioon internetin yleistyttyä 1990-luvulla. Fanifiktioiden avulla fanien on helppo täyttää alkuperäisteosten aukot ja henkilöhahmojen tuntemattomaksi jäänyt menneisyys tai tulevaisuus. Fanifiktion kirjoittajana pääsee itse lisäämään lempitarinoihinsa juuri niitä asioita, joita olisi kenties toivonut alkuperäisteoksissa.

Fanifiktioissa näkee hyvin paljon kiinnostusta ihmissuhteisiin ja seksiin, kenties myös siksi, että monista alkuperäisteoksista kyseiset asiat saattava puuttua senkin vuoksi, etteivät ne olleet keskeisessä osassa juonen kulussa. Joistain alkuperäisteoksista taas saattaa puuttua haluttu seikkailu tai henkilöhahmo, joka on helppo lisätä fanifiktion kautta mukaan tarinaan.

Jos otetaan esimerkiksi Harry Potter –sarja, tulee tietysti ensimmäisenä mieleen velhot ja pahan voittaminen taikuuden avulla. Onhan kirjasarjassa myös hiukan romantiikkaa ja henkilöhahmojen välillä piileviä tunteita, mutta kirjasarjassa ei kuitenkaan välttämättä mennä sen syvemmälle salaisiin tunteisiin tai fantasioihin – joka lukijaa saattaisi nimenomaan kiinnostaa.

Lukijana fanifiktiot antavat lisää luettavaa, jotain jännittävää ja uutta, mitä ei alkuperäisteosta seuratessa osannut edes ajatella. Tätä kautta voidaan kenties elää uudelleen jo loppuneen lempisarjan parhaat palat tai nähdä sen sisältö täysin uudesta näkökulmasta. Fanifiktioiden kautta on mahdollista saavuttaa myös uutta yleisöä, joka ei ehkä alkuperäisteokseen heti tarttuisi.

Fanifiktiot ovat nousseet suureen suosioon, sillä niiden avulla jostain vakavasta on mahdollista tehdä hilpeää ja hävytöntä viihdettä. Tarinaa kirjoittaessa voi itse nauttia jo valmiiden henkilöhahmojen persoonallisuuksista tai tapahtumapaikoista, ja niitä lukiessa voi eläytyä jo kerran lukemaansa tai näkemäänsä hetkeen uusilla mausteilla.