Fanifiktion tekijänoikeusongelmat

Fanifiktiot ovat kirjoituksia, jotka perustuvat alkuperäisteoksiin; suosittuihin kirjoihin, elokuviin tai televisiosarjoihin. Kyseisiä alkuperäisteoksia suojelevat tekijänoikeudet, joten on hyvin mahdollista, että suuri osa fanifiktioita rikkoo tai saattaa rikkoa tekijänoikeuslainsäädäntöä.

Fanifiktioiden kirjoittajat harvemmin ansaitsevat rahaa kirjoittamillaan tarinoilla, mutta liian tarkasti alkuperäisteosta seuraavan tekstin julkaiseminen itsessäänkin jo on tekijänoikeusrikkomus.

Yhdysvalloissa käytetään termiä “fair use”, joka kankeasti suomennettuna tarkoittaa reilua käyttöä. Tällä kuvataan Yhdysvaltojen lainsäädännön säätämää oikeutta, joka sallii tekijänoikeuden suojaaman materiaalin käytön silloin, kun kirjoitettu teksti on kritiikki- tai parodiamuodossa. Yhdysvalloissa on siis mahdollista käyttää alkuperäisteoksista tuttuja nimiä, paikkoja ja muita yhtäläisyyksiä, kunhan niitä käytetään “fair use” –termin alla.

Monia kirjailijoita, kuten Harry Potterin luoja J. K. Rowlingia tai Twilightin Stephanie Mayeria ei hetkauta se, että heidän kirjojaan käytetään fanifiktioiden pohjana. On kuitenkin olemassa myös asiaan mieltymättömiä kirjailijoita, jotka ovat vahvasti ilmaisseet fanifiktiovastaisen mielipiteensä mediassa. Kirjailijoiden on mahdollista pyytää, että kaikki löytyvät fanifiktiot poistettaisiin, eikä niitä saisi julkaista.

Monet fanifiktioiden kirjoittajat puolustautuvat tavallisesti tekijänoikeusongelmia vastaan muistuttamalla, että he eivät yleensä saa rahallista vastinetta tai minkäänlaista korvausta kirjoitetuista ja julkaistuista fanifiktioistaan. Heidän kirjoituksensa päinvastoin tuo alkuperäisteoksia ehkä vielä suuremmalle yleisölle tutuksi, jolloin fanifiktiot voisi siis lukea alkuperäisteoksen mainoksiksi.

Fanifiktioiden harrastaja-kirjoittajat harvemmin ovat joutuneet oikeuteen Suomessa tai Yhdysvalloissakaan. Tiettävästi oikeudenkäyntejä ei ollut ilmaantunut yhtäkään ainakaan vuoteen 2010 mennessä.