Fanifiktion kirjoittaminen

Fanifiktion kirjoittaminen alkaa fandomista – eli tavallisesti fanifiktioita kirjoittavat luovat fanit, jotka tuntevat alkuperäisteoksen, sen henkilöhahmot ja tunnelman. Osatakseen kirjoittaa toimivan fanifiktion, on kirjoittajan itse oltava inspiroitunut ja kiinnostunut alkuperäisteoksesta.

Koska fanifiktioihin tarvitaan aina alkuperäisteoksen materiaalia, on valittava jo etukäteen olemassa oleva kirja, elokuva, televisiosarja tai vaikkapa julkisuuden hahmo. Tavallisesti fanifiktiot sijoittuvat joko keksittyihin tapahtumiin ennen alkuperäisteoksen alkua tai tapahtumiin sen jälkeen. Useita fanifiktioita kirjoitetaan myös napaten alkuperäisteoksesta tarinaan vain henkilöhahmot ja tapahtumapaikat.

Fanifiktioita kirjoittaessa on hyvä muistaa, että julkaistuista kirjoituksista saa harvemmin rahallista korvausta tai palkkaa. Fanifiktioita ei siis kirjoiteta rahan vuoksi, vaan omasta kirjoittamisen halusta. Sen lisäksi on hyvä muistaa, että kirjoittaja saattaa rikkoa tekijänoikeuksia aina lainatessaan henkilöhahmoja tai muita jo alkuperäisteoksista löytyviä asioita.

Fanifiktiota on kirjoitettu jo 1960-luvulta lähtien, mutta siitä on tullut suositumpaa vasta viime vuosikymmenien aikana, sillä sitä on alettu kirjoittaa ja julkaista myös internetin eri sivustoilla. Fanifiktiota on kirjoitettu paperimuodossa heti fiktiokirjallisuuden alkuajoista lähtien, mutta nykypäivänä lähes kaikki fanifiktion julkaiseminen tapahtuu internetissä.

Suosituimpia ja paljon käytettyjä fanifiktion aiheita ovat muun muassa televisiosarjat, kuten Doctor Who ja Star Trek. Myös monet kirjat ja kirjasarjat, kuten Harry Potter ja Taru Sormusten Herrasta –trilogia ovat luoneet hyvin monta fanifiktion kirjoittajaa.